tisdag 1 december 2009

Tusen sjöar i Mumindalen

Mumintroll, sjöar och Marimekko. Det är Finland det. Vi gillar Finland. Siska har världens största samling av Muminmuggar och Elin tjatar titt som tätt om hur fantaaaastiskt fina bibliotek det finns i Helsingfors. Här kommer några fler grejer vi gillar med Finland och som vi inte gillar.

Tre bra grejer från Finland

Arto Paasilinnas Kollektivt självmord är en av de roligaste böckerna jag har läst. Jag skrattade högt flera gånger. Boken handlar om några som försöker begå självmord, och så kommer dom på att det är många som tänker sig begå självmord och ordnar en bussresa för självmordskandidater. Och det är jätteroligt och resenärerna har förvånansvärt trevligt när dom är dystra tillsammans.


Night on earth
Herregud så deppigt och vemodigt det kan vara! Tre fulla typer åker taxi genom Helsingfors, en är totalt borta och har blivit av med jobbet. Fylla, vemod, arbetslöshet och mörkt. Kanske en stereotyp bild av Finland men det spelar ingen roll för det är roligt, sorgligt och bra på en gång. Och i Helsingfors! Night on earth består av fem taxiresor i olika storstäder och alla är faktiskt bra.

Huoratron - $$ Troopers
Finland behöver ju inte vara deppigt och vemodigt, det kan ju innebära skäggigt, argt och elektroniskt också! Huoratron är från början någonslags Gameboy-musiker som numera gör arg electro med lekfulla inslag och snygga videos.

Två dåliga grejer från Finland


Nightwish är det hemskaste jag vet. Om man inte räknar med zombiebarn, då. Hårdrock är ganska otäckt från början, och om man lägger till pretentiös och allvarlig operasång blir det outhärdligt.
Boomfunk MC - Freestyler
Vilken dänga det var. Jag vet inte om låten i sig var det hemska, eller om det var att den spelades HELA tiden ÖVERALLT och att det alltid var några käcka killar som skulle dansa fräckt till låten. Hu. Jag får utslag av detta.


Vad tycker du är det bästa och sämsta från Finland?

4 kommentarer:

Karl Svavel sa...

Håller med om Nightwish men HIM är inte heller lätta att handskas med (även för oss som gillar hårdrock).
Mika Waltari är (var) dock en grym finne.

sysys sa...

En fantastisk bok är "Underbara kvinnor vid vatten", av Monika Fagerholm

Också inspelad som film.

Sen nästan alla Arto Paasilinas, man skrattar så man nästan dör.

Och sen något som inte är hårdrock från Finland... http://www.youtube.com/watch?v=gH1xmKSAwbI

http://www.youtube.com/watch?v=Ps9fIOPmP7k

Medelklassman sa...

Bäst: Sisu.

Sämst: Grasserande alkoholism.

Sara BE sa...

Bäst: Mannen utan minne
http://www.youtube.com/watch?v=lG_rramtcvA

Sämst: Det obehagliga barnprogramstrollet Rölli. Här hittar han något skojigt i skogen ....
http://www.youtube.com/watch?v=tx2Y8rJZnEA