söndag 13 december 2009

13 december: Ingemar Bengtsson, Optimal press/Eva Wieselgren

På Göteborgsbaserade Optimal press, ni vet dom som ger ut så fantastiska serieböcker, finner man Ingemar Bengtsson. På Optimal hittar man en massa fina och braiga serietecknare, till exempel Marcus Ivarssons Intro, som ingen nog har glömt hur Siska hyllade. Här kommer Ingemars boktips till er.

Sanatorium har en liten men naggande god utgivning och kallar sig för ett "förlag för fina böcker". Utgivarna är grafiska formgivare i grunden och det är inte utan att det märks. Varje bok är ett litet konstverk i sig, vilket inte minst deras senaste alster, EVIL DRESS av Emelie Östergren, visar. Jag tror inte att det någonsin har givits ut en lika vacker seriebok i Sverige.

Bokens innehåll trotsar egentligen alla försök till beskrivning, men det vilar ett drömlikt skimmer över sidorna och logikens lagar är oftast frånvarande. Emelie Östergrens figurer har väldigt markerade näsor och befinner sig på ständig upptäcksfärd i livet. Bokens 112 sidor är en ren fröjd för ögat och med fina färger rakt igenom.

Och för de av er som inte är nöjda med bara den "vanliga" inbundna utgåvan, så har förlaget producerat en bibliofilutgåva i 13 exemplar. Den levereras i box med en numrerad och signerad liten originalteckning i färg. Som hittat för 1500 spänn.

För er som vill se mer av Emelie rekommenderar jag att ni kikar in på hennes hemsida, som är sprängfylld med serier och teckningar: www.emelieostergren.se
Förlagets webbplats hittar ni här: www.sanatorium.se

Eva Wieselgren är ett välbekant namn för alla oss trogna Göteborgs Postenläsare. Där skriver hon varje dag om ny teknik under vinjetten Teknik&trender. Där brukar man kunna läsa om mobiltelefoner, Twitter, Facebook och annat skoj. Här kommer Evas lucka:

Här kommer min lucka:


Om det funkar ser man vad folk twittrar om julen just nu. Om det inte funkar kan ni i stället ta den här julkortsvideon som (förstås) är gjord med min iphone.

Inga kommentarer: