måndag 28 december 2009

Siskas bästa skivor 2009

Ni är väl alla, precis som vi, otroligt trötta på listor vid det här laget. Det är 00-talet hit och 2009 dit. Nu har dock vi så höga tankar om vår egen förträfflighet att vi skiter i det och misstänker att ni missat de viktigaste listorna, nämligen Elin och Siskas årsbästa. Vi vet ju inte hur det är med musikjournalister, kulturskribenter och filmvetare men vi har då inte bara lyssnat på skivor, sett på film och läst böcker från 2009 bara för att det råkar vara 2009. Fattar ni? Därför kommer vi idag lista 2009 års bästa skivor och dessutom vilka skivor vi i år har upptäckt som egentligen inte alls är från i år.

Så! Mot listorna!

Siskas bästa skivor från 2009

The XX - The XX

Jag gillar överlag musik där det känns som man sitter i en stor sal och har lite ångest. Dessutom är den här alldeles förträffliga skivan som den allra bästa tänkbara hybrid mellan någonslags 1960-tals soul, tidiga New order, 20-åringselände och fina elektroniska inslag. Dom låter så jävla blasé! Helt enkelt fantastisk.
Min bästa låt: Islands, lyssna på wobblebasen (alltså det där underbara ljudet 1:28 in i låten)!

Taken by trees - East of Eden

Andra saker jag gillar är det vi orientaliserande västerlänningar kallar orientalisk musik. När jag dessutom plötsligt börjat gilla popmusik är det ju inte så konstigt att jag tycker East of Eden av geniet Victoria Bergsman är helt sinnesjukt bra. Hon förmedlar en stämning av eländes elände men samtidigt stundtals så himla mycket sprittig glädje att man blir lite förvirrad men inte ett dugg besviken.
Favvolåt: Anna med ett alldeles underbart intro.

El perro del mar - Love is not pop
Jag blir alltid alldeles snyftig av den här skivan. Change of heart måste vara en av de bästa dumpningslåtarna ever(det är det jag tänker att den handlar om i alla fall). In i helvete skitbra är det i alla fall för att använda små ord. Här är det också sådär blasé, fast antagligen för att det är så eländigt.
Bästa låten med märklig video: Change of heart


Animal Collective - Merriweather Post Pavilion
Hippt! Dansant! Orkar inte skriva mer!
Näst bästa låten: My girls


Anna Järvinen - Man var bland molnen
Genial titel som säger en hel del om den här fina sommarskivan som både jag och min mamma gillar. Kors i taket!
En av dom bästa låtarna: Äppelöga (här med hyperful bild)

Bästa skivorna jag lyssnade på 2009 men som inte alls är från 2009

Little Dragon - Little Dragon (2007)
Så sanslöst bra. Jag gillar faktiskt den här skivan mer är Machine dreams som Little Dragon släppte i år. Det är liksom mer vemod, mer roliga ljud och överhuvudtaget mer känsla på den här skivan än dom flesta skivor överlag.
Bästa låten kanske: Constant suprisesSwervedriver - Raise (1991)
Ibland har man idiotiska anledningar till att inte lyssna på musik, typ att någon annan säger att det är jättebra, man suckar och ba "asså vadå, brittisk grunge, låter ju hel-lökigt". Sen visar det sig att man har fel och det slutar med att ens främsta intresse en hel sommar är att köra bil och lyssna på samma låt på repeat.
Bästa låten: Sci Flyer


Organized Konfusion, överlag
Typ rymden, typ smart, typ svängigt. Typ lyssnat på varje dag sen februari.
En av en miljon (bara liten överdrift) bra låtar: Releasing Hypnotical GasesThe Bug - London Zoo (2008)
En vän till mig sammanfattade den här skivan med "man blir kåt och rädd på en gång!" Nu skulle jag, som är rätt präktig, inte använda dom orden kanske men det är en väldigt bra sammanfattning. Den här skivan har efter att blivit introducerad för mig prackats på alla i min närhet.
Låten som citatet ovan syftar på: SkengVilka skivor har ni lyssnat mest på i år?

3 kommentarer:

Katrin sa...

Nu ska här hem och lyssnas!

Karl Svavel sa...

Tack för bra tips. Den skiva jag lyssnat allra mest på från 2009 är Mono - Hymn to the Immortal Wind. Sjukt bra instrumentalmusik med allt från sprödaste tänkbara till lager på lager av distat gitarrmalande.
http://open.spotify.com/album/6U4FYnA6MejEBdrcdg1fOl

Årets skandal, konserten på Sticky fingers blev inställd...

Elin sa...

Taken by trees! Jag tycker mest om To lose someone. Bra lista!