lördag 5 december 2009

5 december: Marcus Ivarsson, Vrångmannen & Surskägget + Kulturhuset Multeum

Marcus Ivarsson är serietecknaren som Siska hyllade här, där har han också svarat på våra intellektuella frågor. Marcus gör sjukt snygga serier, som dessutom är väldigt väldigt bra. Läs här. Nu kommer hans lucka:


Här är mitt tips till julkalendern!
http://algorithmic-worlds.net/Haeckel/haeckel.php
Det är bilder ur Ernst Haeckels bok Kunstformen der Natur från 1904.
Det här är fantastiska, extremt ambitiösa och psychedeliska bilder från naturen, lite som att hamna på en annan planet (men det är vår planet!).
Är man som jag, bildskapare, så är det svårt att inte bli inspirerad av dom här bilderna.
Bilderna finns ju på flera ställen på nätet, men jag valde där jag tyckte det var enklast att få
en överblick.
Den finns även i flera nytryckta utgåvor att beställa på nätet.

Om man inte får nog av julkalendrar när man läser Elin och Siskas kalender kan man även följa Vrångmannen och Surskäggets fina filmjulkalender här. Dom bloggar roligt och smart om film och här kommer några härliga filmtips med jultema.

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR

önskar bloggvännerna ”Vrångmannen” och ”Surskägget” !!! http://film4fucksake.blogspot.com

Här följer lite sköna filmtips inför julen:

*Skön julfilm*

Vrångmannen: ”Die Hard”. Filmen utspelar sig under julen så därför hamnar den i detta fack och vilken JULSTÄMNING sen! Svettige snuten John McClane (Bruce Willis) pangar skurkar och slänger ur sig oneliners som om han aldrig gjort något annat. Se och se om, gärna på julafton!

http://www.imdb.com/title/tt0095016/

Surskägget: ”Klappjakten” med Arnold Schwarzenegger och Sinbad är jätterolig om man ser den ur rätt perspektiv, d v s att den är så usel att den blir bland det roligaste du sett. Och att se Arnie slåss med nävarna för att få tag på en julklapp till sin son ÄR kul på riktigt. Punkt.

http://www.imdb.com/title/tt0116705/

*Bästa tomteslagsmål*

Surskägget: När Peter Haber som Janne i ”Tomten Är Far Till Alla Barnen” flippar ur och spöar sönder en stackars granne som klätt ut sig till tomte är svensk farshumor när den är som bäst.

http://www.imdb.com/title/tt0201265/

Vrångmannen: Will Ferrell spelar Buddy, en kille som tror att han är en tomtenisse (och har bott hos nissarna på Nordpolen). När han i storstan ser jultomten blir han överlycklig. Det visar sig vara ett fyllo i tomteskägg och Buddy blir rasande: ” You smell like beef and cheese, you don't smell like Santa”. Hahahaha! Bråket kan börja. Filmen heter ”Elf”.

http://www.imdb.com/title/tt0319343/

*Största tomteskägg*

Vrångmannen: Billy Bob Thornton i ”Bad Santa” får lära sig att julen är ok trots att man är alkoliserad brottsling. När han klär ut sig till tomte har han ett gigantiskt skägg. Tyvärr bryr han sig inte att fästa det ordentligt utan det hänger nedanför hakan.

http://www.imdb.com/title/tt0307987/

Surskägget: Tim Allen som tomte i ”The Santa Clause” rakar sig och får nytt stort, vitt tomteskägg tre sekunder senare. Och det slutar typ aldrig växa.

http://www.imdb.com/title/tt0111070/

*Skönaste julgransbelysning*

Surskägget: I ”Deck the Halls” krigar Danny DeVito med grannen Matthew Broderick och skaffar så mycket julgransbelysning att den syns från månen! Jag tar det igen. Från månen!

http://www.imdb.com/title/tt0790604/

Vrångmannen: Clark W Griswold (Chevy Chase) fäster tiotusentals små blinkande italienska lampor på sitt husi ”Ett Päron till farsa firar jul”. Han lyckas till slut få dem att lysa efter många bestyr men tyvärr ej att blinka.

http://www.imdb.com/title/tt0097958/

*Farligaste julen*

Vrångmannen: Julskräck! ”Black Christmas” (originalet från 1974 inte den fruktansvärda remaken). Man vill inte gärna vara ung kvinna och bo på internat över julen när telefonen börjar ringa.. Creepy.

http://www.imdb.com/title/tt0071222/

Surskägget: ”Gremlins”. Seriöst, såvida du inte har en mikro du vill offra på att spränga en liten elak rackargremlin med så ska du inte skaffa en Mogwai. Innan du vet ordet av har den fått vatten på sig, det ena leder till det andra och du jagar en gremlin som viftar med motorsåg på ett varuhus. Inte bästa sättet att fördriva julen på.

http://www.imdb.com/title/tt0087363

Se mycket film i jul nu!

Och till sist så vill personalen på Kulturhuset Multeum i Strängnäs passa på att önska er en riktigt god jul med de här skönklingande tonerna:

http://www.youtube.com/watch?v=MRRlHoEGP4I&hd=13 kommentarer:

Sara BE sa...

Hahaha, nu minns jag varför jag inte gillar julfilmer! ;)
Men Black Christmas är fantastisk!

blå måndag sa...

Bad Santa säger jag, inget familjemys här. Tänk på alla som bittra människor som sitter ensamma på jul!

Anonym sa...

mjog ahugavert, takk