tisdag 29 december 2009

Siskas bästa böcker 2009 och lite äldre böcker som hon läst 2009

Vi fortsätter med årets bästa lista (finns det någon lista över 2009's bästa listor än?). Idag har vi kommit till böckerna värld. Precis som musiklistan igår har vi delat upp det i böcker som vi läst från i år och böcker som vi läst i år. Pickwickklubben är inte med!

Siskas bästa böcker från 2009

Numera negerkung av Kevin Frato
Den har jag ju tjatat om förut men jag tycker det här är bland det mest spännande som skrivits i Sverige i år. Om Harley som flyr från USA till Sverige för att slippa åka till kriget i Irak. Fantastisk språkligt, gripande och jävlarns bra.
Natthimmel av Sofia Nordin
Det här är motsatsboken till den eländiga Hon går genom tavlan, ut ur bilden som alla läste för 10 år sen. En ensam tjej skaffar sig en vän och lär känna sin lillasyster som trots att hon bor i samma hus har varit längre bort än längst. Otroligt fin bok som gör en varm i magen utan att vara ytlig och fjantig. Var i julhandel tvungen att pracka på den på en främmande kvinna som jag tjuvlyssnade på när hon pratade med expediten om julklappsval.

Det händer här av Henrik Bromander
När Thomas i novellsamlingen Det händer här har sönder modellflygplanet som hans pappa mot Thomas vilja har köpt till honom så gör det fysiskt ont i mig. Så bra är det. Typ hela tiden.

Husfrid av Alison Bechel
Fint och sorgligt om en dotter och en far och deras relation. Dessutom gaska hemskt eftersom pappan är rätt knäpp. Tecknat i fina akvareller (antar jag). Kanske årets med hajpade serieroman.
Frances av Joanna Hellgren
Hajp, hajp, hajp. Sen kom den här underbara serieromanen och jag fullkomligt älskar den. Den lilla flickan och hennes faster är så fina utan att kännas konstruerade. Ser mycket framemot del 2.
Siskas bästa böcker som hon läste 2009 men som är från helt andra år

Sex liter luft av Andrzej Tichý
Jag kan inte tänka på den här boken, som är en av de absolut bästa jag läst, alla kategorier, utan att tänka på Ställs mot dig med Franke. Det är bara för att dom sjunger alienation i början. Ivan vaknar i sin förort, ensam. Alla människor är borta. Successivt berättas om tiden innan människorna frsvann och man förstår fort att Ivan var minst lika ensam innan.


Brass av Helen Walsh
Hemskt deprimerande men ändå fin bok om Millie som är allmänt vidrig, köper prostituerade, knarkar och super och hennes bästa vän vilka långsamt glider ifrån varandra.

Styggelsen av Amanda Hellberg
Vi har ju tjatat rätt mycket om Amanda Hellberg här utan att ha läst henne. Nu har jag det och jag ÄLSKADE Styggelsen som förenar skräck, socialrealism och två grymma kvinnoporträtt.The White boy shuffle av Paul Beatty
Den här boken tipsade Elin mig om. Jag läste den, tipsade er om den och tyckte den var alldeles underbar för det är den. Det är smart, roligt, allvarligt och skitbra hela tiden!Intro av Marcus Ivarsson
Det är sällan man träffar på en serietecknare som gör så sjukligt snygga bilder och samtidigt har något att säga på ett så synnerligen bra sätt som Marcus Ivarsson.

Vilka är dom bästa böckerna ni läst 2009?

7 kommentarer:

Anonym sa...

snacka om att glömma alla vampyrböcker? Så länge vi båda andas kom ju ut iår! Nä, jag tycker ni ska göra om den listen :) kram haha

Anonym sa...

snacka om att glömma alla vampyrböcker? Så länge vi båda andas kom ju ut iår! Nä, jag tycker ni ska göra om den listen :) kram haha

Anonym sa...

bra lista! och jag tycker Franke och sex liter luft passar varandra som handen i handsken, de borde göra något ihop!
/gästbloggarida

Högsbo och Hisingens bibliotek sa...

inte läst en enda bra vampyrbok i år. jo, I am legend, den var ok.
sista meyer-boken läste jag förra året och tyckte den var den vidrigaste av dom. den outhärdliga ja till livet-moralen, ursäktandet av något som i vilken annan bok som helst skulle räknas som kvinnomisshandel och framförallt den totala avsaknaden av spänning får mig möjligen att ta med den över värsta böcker under 00-talet.
/Siska

Elin sa...

Åh! Jag har lyckats tipsa dig om en bok du gillar! Hurra!
Jag gillade också Husfrid.

Sara BE sa...

Mina bästa böcker. Och så Snow Crash dårå.

Sara BE sa...

Blonde, Rött & Svart, Parable of the Talents, Snow Crash och The Handmaid's Tale.