söndag 20 december 2009

20 december:Martin Fagerberg/Emma Lindgren

Martin Fagerberg är filmentusiast, biblioteksbesökare och kanske Elin och Siskas största fan. Sånt gillar vi. Martin har dessutom varit rar nog att skirva en julkalenderlucka åt oss. Hurra!

En författare som bör återupptäckas om man inte läst honom på länge är den eminente Terry Pratchett. Med över femtio titlar i bagaget är det alltid någon man missat, jag vill gärna rekommendera den oftast översedda trilogin om the Wee Free. Terry har utvecklats väldigt under sin karriär och i hans senare böcker har han låtit karaktärerna ta mer plats och handlingen mer sammanhängande. Den ojämna kvalitén som fanns i hans tidiga böcker är numera helt borta.


Terry själv har tyvärr diagnostiseras med Alzheimers för några år sen men det har lyckligtvis inte påverkat skrivandet än då hans senaste book Unseen Academicals fått strålande betyg.

Men nu till juletid är det Hogfather (svensk titel Svinvinternatt) som gäller. Vem vill inte se världens läskigaste lönnmördare försöka ta kål på grisefar och se DÖDEN ersätta honom?
Det är ingen riktig jul om man inte gör ett besök i skivvärlden.
För er som inte har tid att läsa så kan ni även försöka leta upp miniserien av BBC som är klart sevärd.


Emma Lindgren har julkalendrat hos oss en gång tidigare, men har varit superflitig och skickat in en lucka till. Här tipsar hon om finfin julläsning:

Någonstans i det avlägsna, mörka Småland brinner i underjorden en av Sveriges största eldar. Där huserar Henrik Holmström, som likt en häxa rör i en bubblande och osande kittel. Den färdiga och ständigt sjudande brygden är en blodröd sörja av obskyra texter som tar dig bortom dagens svenska, ibland fisljumma litterära klimat. Den färdiga brygden är Eskapix, som är något så unikt som en tidskrift för skräck, pulp och rock n’ roll. Inom dess numera inbundna pärmar är nästan allt tillåtet och på baksidan påpekas att delar av innehållet kan vara stötande för känsliga personer. Så är man känslig för tentakler, inte så politisk korrekt eller romantisk erotik etcetera, gör man bäst i att inte läsa. Men längtar man efter något mer i dagens skräckklimat än glittrande, samvetstyngda vampyrer som kolkar syntetiskt blod och deppar i förorten är det här rätt väg att gå. Det är ibland äckligt och skitigt, ibland informativt och porrigt, lyriskt och vackert och kanske allt du har drömt om, men inte visste att du saknade.

Förutom mindre kända namn, publiceras skräckförfattaren CJ Håkansson regelbundet i Eskapix, och det är också här jag har upptäckt nästa stora hopp för den svenska skräcken, Stewe Sundin (som tidigare skrivit en lucka i denna kalender). Jag har inte läst så många texter av honom, men de jag har trillat över lovar gott inför framtiden.

Annat intressant som förekommer i tidskriften är essäer, skräckpoesi, tecknade serier och sjukt snygga illustrationer av välrenommérade fotografer och konstnärer inom dark arts. Och det finns bibliotek som är smarta nog att låna ut Eskapix! Fantastiskt!

http://eskapix.blogspot.com/

http://www.eskapixpress.se/

Inga kommentarer: