tisdag 29 december 2009

Elins bästa böcker 2009

Jag har också läst en och annan bok under 2009. Ganska många till och med. Här kommer mina favoriter från 2009 och så några andra böcker som jag också läste 2009.

Elins bästa böcker 2009

Curtis Sittenfeld - Presidentens hustru.
Klass, kärlek, politik och ett väldigt fin kvinnoporträtt. Sittenfelds bok om bygger på Laura Bush liv är bästa läsningen 2009. Den kan ni läsa mer om här.
Kristian Wedel, Peter Claesson - Perspektiv på Göteborg
Fina svartvita foton från Göteborg då och nu. Kåserande och fyndiga texter av Kristian Wedel. Finaste och flådigaste boken 2009. Den kan ni läsa mer om här.
Joyce Carol Oates - Älskade syster
Oates bok bygger på skönhetsmissen JonBenét Ramseys öde. Älskade syster handlar om Bliss, sexåring skidskoprinsessa som hittas mördad. Bliss bror Skyler berättar i historien kring vad som hände och försöker förstå. En ytterst obehaglig och otrevlig berättelse om frånvarande föräldrar, höga krav, syskonkonkurrens, missbruk och mörka hemligheter bakom glassiga fasader.

Gellert Tamas - De Apatiska
Argaste boken 2009 var Gellert Tamas uppgörelse med mytbildningarna kring de apatiska flyktingbarnen. En tjock, ingående och avslöjande bok om asylpolitik, brist på medmänsklighet och inkompetenta makthavare. Den kan ni läsa mer om här.Carl-Johan Vallgren - Kunzelmann & Kunzelmann
Efter att ha sett Carl Johan Vallgrens högläsning ur Kunzelmann & Kunzelmann på Bokmässan sträckläste den här tjocka och ofta väldigt roliga boken. Detta är en skröna om Victor Kunzelmann, bedragaren och konstförfalskaren och Joakim Kunzelmann, den store losern som misslyckas med allt han tar sig för. Under två parallellhistorier får man fäölja Victors liv som homosexuell under tidigt 1900-tal i Europa, ett svårt liv som bland annat för honom till ett koncentrationsläger. Man får ockå följa Joakims tafatta försök till att rädda sin ekonomi och sina kvinnoaffärer.Elin läste också:

Roslund & Hellström - Tre sekunder
Herrejävlar vilka bra och spännande böcker det här författarparet skriver! Tre sekunder är en obehaglig inblick i fängelselivet och den kriminella världen. En undercoverkille hamnar i fängelse för att styra upp och infiltrera knarkhandeln. Obehagligt, sjukt spännande och välskrivet.Marian Keyes - En förtjusande man
Jag har en oerhört hemlig svaghet för chicklit, en läsning jag brukar hänge mig åt i största hemlighet efterom jag vill framställa mig som en svår och lite märkvärdig person som bara läser dystra böcker om människor som har det svårt. 2009 frossade jag i Marian Keyes, som förresten inte ara skriver om handväskor och skor. En förtjusande man handlar om en ytterst obehaglig politikersnubbe som bär på en mörk hemligen och de kvinnor runt honom. vars liv han påverkar. En hel del elände faktiskt! Hurra! Marian Keyes är fenomenal på att väva in ett allvarligt ämne i ett lättläst och lite glättigt format. Heja henne!


I stort sett alla böcker av Haruki Murakami
Ofta händer det att jag blir helt besatt av en författare och måste läsa alla böcker som den har gett ut. I år var det Haruki Murakamis tur. Jag blev helt förtrollad av hans originella, surrealistiska och spännande värld och hans fantastiska berättarteknik och språk. Jag älskade Fågeln som vrider upp världen och Sputnikälskling.


Loka Kanarp - Pärlor och patroner
När man bloggar ihop med någon som skriver så himla spännande och bra om serier som Siska gör klarar inte ens EländesElin av att motstå serieböcker. Jag läste Pärlor och patroner och tycker det var den snyggaste, smartaste och intelligentaste boken jag har läst på länge. I korta, fina serier får man lära sin om olika kvinnliga profiler genom tiderna. Sjukt bra! Loka kan ni läsa om här.

Andreas Roman - Någon i din säng
Jag undviker allt som har med skräck att göra så gott jag kan. Jag är en mes. Men eftersom Andreas har varit så himla snäll och bloggat hos oss en massa gånger och dessutom är väldigt trevlig, så vågade jag mig på Någon i din säng och guuuud så bra den är. Den handlar om Sofia som är en framgångsrik författare och väldigt lyckad på alla sätt. Kan man tro. Men egentligen är hon väldigt ensam. Väldigt väldigt ensam och dessutom är hon så rädd för att vara ensam att skapar sig en fantasivän som inte vill lämna henne ifred. Spännande och otäckt!

3 kommentarer:

Anonym sa...

apropå Keyes och eländet så minns jag hennes böcker som rätt eländiga överlag, eller är det en sån där grej som ligger i betraktarens öga? nu blev jag hur som för första gången sugen på den här hennes senaste, bra jobbat!
/gästbloggarida

Högsbo och Hisingens bibliotek sa...

Du sa ju till mig att Keyes inte var något spektakulärt när jag frågade dig!

Fan, hur kunde jag glömma Pärlor och patroner!? Shame on me!

/Siska

Elin sa...

Den är inte spektakulär, men bra.