måndag 7 december 2009

7 december: Henrik Edberg/Gabriel Byström

Henrik Edberg är mest känd som DJ Honken, vår trogne biblioteksDJ. Han är en fena på att vända skivor och nu har han listat 00-talets bästa skivor åt er.

En lista som listar de 25 bästa skivorna från 00-talet? Då ska man tala om hur svårt det var att ta ut skivorna och hur subjektivt det här med musiklyssnade egentligen är. För så är det ju. Jag nöjer mig med att presentera genrerna som inte fick plats på listan: jazz, Rn’B, country, ”dansmusik” och hiphop (även om den sistnämnda genren var aktuell, och då i synnerhet Nas – God’s Son (2002), The Game - The Documentary (2005), Kanye West – The College Dropout (2004) och Scarface – The Fix (2002)).
Kommer alla att hålla med om skivorna på listan? Absolut inte. Det vore ett misslyckande. Däremot hittar förhoppningsvis de flesta ett par skivor de själva skulle haft med, förutsatt att man inte har en väldigt rigid musiksmak, och några som de missat.
Vad är listans svaga punkter? Ja, först och främst är den etniskt väldigt vit. Det är trist. Dessutom är de flesta artisterna män. I många fall vita män med gitarrer. Det låter urbota trist. Men det är det inte. Inte skivorna i alla fall. Inte sångerna och inte sångrösterna.
Så, här är den: listan över 00-talets 25 bästa skivor. Vi börjar bakifrån:

25. Spain – I Believe (2001)
24. Hope Sandoval and the Warm Inventions – Bavarian Fruit Bread (2001)
23. Auf Der Maur – Auf Der Maur (2004)
22. Grizzly Bear – Veckatimest (2009)
21. Vampire Weekend – Vampire Weekend (2007)
20. Paul McCartney – Chaos And Creation In The Backyard (2005)
19. Tracey Thorn – Out Of The Woods (2007)
18. America – Here And Now (2007)
17. The Plan – The Plan (2001)
16. Motörhead – Inferno (2004)
15. Håkan Hellström – Ett kolikbarns bekännelser (2005)
14. Roddy Frame – Surf (2002)
13. King Creosote – Bombshell (2007)
12. Fleet Foxes – Fleet Foxes (2008)
11. Malcolm Middleton – Sleight Of Heart (2008)
10. Nick Lowe – The Convincer (2001)
9. Frida Hyvönen – Silence Is Wild (2008)
8. James Yorkston – The Year Of The Leopard (2006)
7. Vashti Bunyan – Lookaftering (2005)
6. The Autumn Defense – Circles (2003)
5. Sade – Lovers Rock (2000)
4. Spiritualized – Let It Come Down (2001)
3. Morrissey – You Are The Quarry (2004)
2. The Streets – Original Pirate Material (2002)
1. Håkan Hellström – Känn ingen sorg för mig Göteborg (2000)

Gabriel Byström är kulturchef på Göteborgs posten och här ger han er sitt bästa boktips från 2009:

Skickar några rader till er kalender med tips om en av årets bästa och viktigaste böcker alla kategorier.
Gellert Tamas är en ovanlig journalist. Han nöjer sig inte med de svar han får utan går till källorna, fortsätter fråga, fortsätter undersöka. Resultatet blir ofta bländande. Som i Lasermannen (2002) och som i De apatiska som kom i tidigare i höst. Det är en granskning av hur det gick till när staten en dag bestämde sig för att de traumatiserade, asylsökande barn som i mitten av 00-talet vårdades på olika institutioner runtom i Sverige i själva verket bluffade eller systematiskt förgiftades av sina föräldrar. Allt för att få stanna i Sverige.Med stor systematik plockar Gellert Tamas sönder alla argument som funnits för de teorier som spreds av politiker och tjänstemän på Migrationsverket. Teorier som fortfarande lever kvar på många håll. Årets viktigaste bok? Jag tror det.

11 kommentarer:

charlesshaarmurray sa...

Det känns lite torftigt att lägga ut en lista med popmusik efter Gellert Tamas' bok... Men vafan - här kommer 00-talets tio bästa ur min begränsade horisont.
Kronologiskt, men i glimrende oordning:
The Strokes: Is This It (2001). Ja, den finns med annat omslag...
Elvis Costello: The Delivery Man (2004). Mycket, mycket gitarr.
The Libertines: Up the Bracket (2004) Det låter som det ska falla isär när som helst.
The Arctic Monkeys: Whatever People Say I Am, That's What I'm Not (2006). Socialrealistisk rock'n'roll.
Jamie T: Panic Prevention (2007). Texthäfte medföljer för amerikaner.
The Fratellis: Costello Music (2007). Glamstomppunkpop som skulle göra till och med Marc Bolan avundsjuk.
Elvis Costello: Momufuko (2008). Elvis is, well... Elvis.
Morrissey: Years of Refusal (2009). Morrissey is, well... Morrissey.
Wilco. Wilco (2009). Har man en kamel på omslaget kan inte göra fel.
Madness: The Liberty of Norton Folgate (2009). Borde vara allas önskejulklapp i år.
Annars har jag varit med så länge att jag slutat räkna decennierna...

Anonym sa...

Fan va tråkigt med en kille som i princip bara tipsar om manliga artister. Håll din lista för dig själv om du inte kan komma upp med nått bättre.

Anonym sa...

Hade varit trevligt med en artist som kunde sjunga på förstaplatsen. Hellström har ju problem att uppfylla det kravet ...

Anonym sa...

Anonym 10.36: Något säger mig att du inte har en aning om vilka artister som är kvinnliga på listan, förutom när det är uppenbart (Frida Hyvönen, Tracey Thorn). Problemet är ju att att det var 00-talets bästa skivor, inte 00-talets mest politiskt korrekta lista. Den får du säkert gärna göra om du hör med Elin och Siska. Eller, så är problemet att jag är man och att vi män har tyckt tillräckligt de senaste 10000 åren? Jag ber om ursäkt för det.
Anonym 11.18: Originell åsikt, verkligen, och så fyndig...

charlesshaarmurray sa...

Käre/kära Anonym:
Min horisont är som jag sa begränsad, och min lista består inte ”i princip” bara av manliga artister – den består rent faktiskt bara av manliga artister. Dock inte, om det kan vara till någon tröst, ”av princip”.
Så: ja, det kan tyckas tråkigt. Men du hade ju kunnat hjälpa mig med tips på bra plattor med kvinnliga artister från 00-talet. Jag hade inte bett dig hålla din lista för dig själv. Någonsin.
Får jag fråga vad du nu tycker om plattorna jag tipsade om?

Elin sa...

Om jag hade gjort en lista på bästa skivorna från 00-talet så hade Håkan toppat också. När man har lyssnat på synth som jag har gjort i miljarders år så framstår Håkan som en tonsäker sångare jämfört med de grötiga, distade EBM-karlarna. Ja, jag lyssnar också mest på karlar.

charlesshaarmurray sa...

Kära/käre Anonym 10.36,
Jag kanske missförstod till vem du riktade din kommentar eftersom den låg direkt efter min. Mitt ego är väl för stort för mitt tangentbord, eller nåt...
Men detta ger mig tillfälle att korrigera min egen lista:
Byt ut valfri Costelloplatta mot Joe Strummer & the Mescaleros "Streetcore" från 2003. Hur kunde jag glömma...? Va! En gôbbe till? OK, jag har börjat lyssna lite på Lucinda Williams senaste alster. Det är inte kass, precis. Även om det är farligt nära tradcountry ibland.
Och Håkan Hellström kan visst sjunga. Tonsäkerheten kanske inte är den bästa, men känslan fattas inte. Världen är full av skickliga hantverkare, inte alla av dem har konstnärliga talanger. Därmed inte sagt att HH är en av mina favoriter.

Anonym sa...

Det är lustigt med folk som tror att man lyssnar på kvinnliga artister för att det är politiskt korrekt inte för att det är bra. Män lyssnar nästan bara på män, läser nästan bara män. Kvinnor däremot får ta del av båda sidorna eftersom detta är männens värld.
Som sagt tråkig jävla slagsida för männen på den där listan, om man inte kan komma med nått bättre kan man ju hålla listan för sig själv, man framstår som patetisk 2009 om man inte kan ta till sig annat än det som ens eget kön producerar! Om det här var min lista hade jag hållit den för mig själv, för att slippa skämmas ögona ur mig.

charlesshaarmurray sa...

Kära/käre Anonym 01.38:
Jag gillar bra melodier ackompanjerade av skramliga gitarrer - det ska höras att det är verkliga människor - kvinnor eller men, eller, om man så vill, kvinnor och män - som spelar och sjunger. Så kan jag få dina tips, nu då. Jag skulle skämmas öronen av mig om jag inte hade kunnat tipsa om åtminstone tre plattor efter den här diskussionen.
I övrigt håller jag med dig, och har aldrig påstått något annat.

Anonym sa...

Men du... Var går gränsen? Hur många kvinnliga artister skulle varit med på listan för att jag inte skulle behövt skämmas? Hälften? Problemet är ju att pop/rockmusiken är väldigt mansdominerad, det är inte bra, men fyra av fem skivor som släpps är ju gjorda av män. Följdriktligen blev det mer män å min lista än kvinnor. Jag önskar att det inte var så. För övrigt blir det ju lite patetiskt när du projicerar dina åsikter om manlig musik på mig, bara för att du själv tycker att det har ett egenvärde att lyssna på kvinnliga artister.
Ses vi på Taken By Trees ikväll? ;-)
/Henrik

Anonym sa...

Sade, Vashti Bunyan och Frida Hyvönen bland de nio första. Kvinnor. Vad är problemet?