måndag 7 december 2009

Pappor, hus, döden och sånt

Få pappaskildringar har gjort mig så arg, glad, berörd och ledsen på en gång. Alison Bechdels bok Husfrid är en självbiografisk berättelse om uppväxt, en pappas självmord och livet. I tillbakablickar berättas om hur Alison växer upp i ett ytterst märkligt hus. Fadern är nästan märkligare än huset, eller det än nog jämt skägg. Extremt fixerad vid inredning och böcker har han sett till att huset är som ett museum, varenda lite pryl ska se fin och antik ut. Även barnen ska likt inredningsprytlar passa in perfekt i hans dockskåpshem. Paralellt med det berättar Alison om hur hon kommer ut som lesbisk för sin familj och hur hon får reda på att hennes far också är homosexuell, vilket han dolt i princip hela livet.

Det här är en lågmäld och sorglig berättelse om en dotter och en far som hela tiden försöker närma sig varandra men samtidigt sällan förstår den andra. Deras försök att bonda över litteratur gör mig alldeles blödig.

Just ja, det är en serie. Det gör den bara bättre, så ni seriehaters får inte ge upp på grund av det! Och Alison Bechdel har gjort sig känd för serien Dykes to watch out for.

3 kommentarer:

Karin. E sa...

Ruggigt bra är den!

Elin sa...

Jag instämmer!

[ungbib] sa...

Ja den var fantastiskt bra! Sorglig och rolig på samma gång. Hoppas många upptäcker den.